How To: Een lekkende Meergreepskraan repareren

Als je niet zeker weet of je een meergreepskraan hebt of nog niet de nodige voorbereidingen hebt getroffen, kijk dan eerst bij stap 1 van de handleiding om een lekkende kraan te repareren.

Deze handleiding om zelf een lekkende Meergreepskraan te repareren bestaat uit de volgende 6 stappen:

  1. Beide kraangrepen verwijderen
  2. Verwijder de moer met een moersleutel
  3. Neem de sierhuls uit het gat in de wastafel
  4. Haal het kraanleertje eruit.
  5. Het kraanleertje vervangen
  6. De hendels weer op de kraan installeren

1. BEIDE KRAANGREPEN VERWIJDEREN

Op een meergreepskraan zitten vaak decoratieve knoppen. Deze dien je eraf te wrikken. Je kan deze knoppen herkennen doordat er ‘heet’ of ‘koud’ op staat. Uiteraard kunnen hier ook blauwe of rode elementen of heet en koud in een andere taal op staan.
Maak de onderliggende schroef met een schroevendraaier los en verwijder de hendel.

2. VERWIJDER DE MOER MET EEN MOERSLEUTEL

Onder de kraangrepen van de meergreepskraan vind je een moer. Deze kan je verwijderen door gebruik te maken van een moersleutel. Onder deze moer vind je een sierhuls, welke bovenop de O-ring zit.
Hieronder zit het kraanleertje. In de meeste gevallen is dit kraanleertje van rubber gemaakt. Wanneer je de kraan vaak gebruikt of juist lange tijd niet, kan dit rubber uitdrogen waardoor de kraan gaat lekken.

3. NEEM DE SIERHULS UIT HET GAT IN DE WASTAFEL

Hierdoor zie je de dunne O-ring en het iets dikkere kraanleertje (van rubber). Wanneer je last hebt van lekkende hendels ipv een lekkende kraan, moet je juist de O-ring vervangen. Beide kan je bij de meeste ijzerhandels vinden.

4. HAAL HET KRAANLEERTJE ERUIT.

Het kraanleertje wordt vastgehouden door een koperen schroef die op z’n kop zit. Beide kan je nu uit het gat in de wastafel halen.

5. HET KRAANLEERTJE VERVANGEN

Nu is het moment om het kraanleertje te vervangen. Niet alle kraanleertjes hebben dezelfde grootte, daarom moet je goed kijken of het kraanleertje dat je in de kraan plaatst, ook dezelfde maat heeft als die je er zojuist uit hebt gehaald.
Voordat je het nieuwe leertje installeert, moet je deze even met kraanvet insmeren.

6. DE HENDELS WEER OP DE KRAAN INSTALLEREN

Nu kan je de kraanhendels weer installeren. Je kan hiervoor de eerste drie stappen van deze handleiding in omgekeerde volgorde volgen.

Ziezo, je hebt nu zelf een meergreepskraan gerepareerd! Toch een nieuwe wastafelkraan kopen? Kijk dan bij onze collecties!