How to: Een lekkende kraan repareren

Wanneer je een lekkende kraan hebt kan dit voor veel ergernis zorgen. Nog veel vervelender is de mogelijk hoge waterrekening die het met zich mee kan brengen. Een druppel uit een wastafelkraanis niet zo erg. Echter kan een kraan die de hele dag druppelt, in een maand een hoop water verspillen.

Gelukkig is het makkelijk om het probleem zelf op te lossen, als je tenminste weet wat voor kraantype te hebt en de juiste gereedschap hebt. Je hoeft dan ook geen loodgieter te betalen om zelf een lekkende kraan te repareren.

De volgende instructies helpen je om zelf een lekkende kraan te repareren. We behandelen hier de vier meest voorkomende kraantypes.

1. SLUIT DE HOOFDKRAAN AF

Onder je aanrecht of onder de wasbak kan je zien wat voor pijpen er omhoog lopen. Ergens bij die pijpen moet je een hendel kunnen zien waarmee je het water naar de kraan kan afsluiten. Deze hendel of kraan moet je met de klok mee draaien om hem af te sluiten.

2. ZORG DAT JE DE AFVOER AFDEKT!

Wanneer je een afvoerplug hebt, kun je deze gebruiken, maar een doek werkt net zo goed. Er is niets zo vervelend als een schroef, moer of sluitring die per ongeluk in de wasbak valt en de afvoer in rolt

3. WEET WAT VOOR TYPE KRAAN JE HEBT.

Een 'meergreepskraan' is het makkelijkste te herkennen. Deze heeft namelijk twee grepen, één voor warm en een voor koud. De andere drie kraantypes hebben allemaal een centrale, draaiende arm die je van warm water naar koud water kunt draaien. Dit worden ook wel mengkranen genoemd omdat ze in één beweging het water mengen. 

Daarnaast behandelen we in deze handleiding nog drie andere kranen:

  • De 'keramische schijfkraan' heeft een keramische cilinder.
  • De 'cartridgekraan' heeft een cartridge. Het materiaal van de cartridge kan verschillen, deze werkt op-en-neer wanneer je de kraan draait.
  • De 'kogelkraan' is te herkennen aan een draaikogel in het midden van de kraan.

Het kan nodig zijn om de kraan uit elkaar te halen om erachter te komen wat voor soort type kraan je hebt. Echter is dit niet erg, je moest hem toch al uit elkaar halen om de lekkende kraan te maken.

4. BEKIJK DE PAGINA VAN DE DESBETREFFENDE KRAAN OM VERDER TE GAAN: