How To: Een lekkende Cartridge kraan repareren

Deze handleiding om zelf een lekkende cartridge kraan te repareren bestaat uit de volgende 6 stappen:

  1. De hendel van de kraan verwijderen
  2. De borgclip verwijderen
  3. De cartridge naar buiten trekken
  4. De kraanuitloop verwijderen
  5. De O-ringen vervangen
  6. De hendel van de kraan weer monteren

1. DE HENDEL VAN DE KRAAN VERWIJDEREN

Bij sommige wastafelkranen is het nodig om eerst de sierdop van de cartridge kraan te verwijderen. Deze kan je vaak gemakkelijk loswrikken met een schroevendraaier. Schroef hierna de hendel los en verwijder hem door hem naar achteren te kantelen.

2. DE BORGCLIP VERWIJDEREN

Ook hier weer kan het in sommige gevallen nodig zijn om eerst de borgclip van de cartridge kraan te verwijderen. Dit is een rond stuk van de kraan die de cartridge op zijn plaats houdt. Je kan deze vaak gemakkelijk met een tang verwijderen.

3. DE CARTRIDGE NAAR BUITEN TREKKEN

Trek de cartridge naar buiten. Dit zou de positie van de cartridge moeten zijn wanneer de kraan op de hardste stand staat.

4. DE KRAANUITLOOP VERWIJDEREN

Nadat je de kraanuitloop uit de kraan hebt verwijderd, vind je hieronder de O-ringen.

5. DE O-RINGEN VERVANGEN

Verwijder de oude O-ringen. Je kan dit gemakkelijk doen door ze met een mes los te snijden. Voordat je de nieuwe O-ringen in de kraan installeert, is het aan te raden om deze met kraanvet in te smeren.

6. DE HENDEL VAN DE KRAAN WEER MONTEREN

Nu kan je de hendel van de kraan weer op de kraan monteren. Vergeet ook niet om het sierplaatje (indien aanwezig) weer op de kraan te monteren. Nu je alle stappen gehad hebt zou de lekkage in je Cartridge kraan verholpen moeten zijn!